[vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_new=”id^6140|url^https://www.adnanakyuz.com/wp-content/uploads/2017/09/ucak-biletinizi-sosyal-medyada-paylasmayin.jpg|caption^null|alt^null|title^ucak-biletinizi-sosyal-medyada-paylasmayin|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_override=”1″ css=”.vc_custom_1506756624319{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”290px”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%230c0c0c” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1506757052436{padding-right: 15px !important;}” el_class=”yesil”][vc_empty_space height=”290px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Tatile giderken veya seyahate çıkarken uçak/otobüs vb. biletini sosyal medyada paylaşmak artık herkesin aksamadan yaptığı bir ritüel. Belki bir hava atma belki bir bilgilendirme olabilir. Fakat Facebook/Instagram da paylaşım yaparken dikkat etmelisiniz.

Paylaşılan biletlerde genelde kimlik bilgilerini gizliyoruz fakat bu yeterli değil. Biletinizin üzerinde bulanan numaralardan bilet detaylarına ulaşılabilir ve değiştirilebilir. Değişiklik yapmak için kişisel bilgilere ihtiyaç var ve bu genellikle doğum tarihi oluyor ve bunu sosyal medyadan rahatlıkla öğrenilebilir. 

Örneğin aşağıdaki fotoğrafta adı geçen Anna adlı yolcu fotoğrafı paylaşmadan önce soyadını ve diğer birkaç bilgiyi gizlemiş fakat barkod gibi birkaç detayı da açıkta bırakmış. Fotoğraftaki barkodu tarayarak soyadının Ferenčáková olduğunu, 2017’nin Nisan ayında Prag’tan Belgrad’a seyahat ettiğini öğrenmek mümkün oluyor. Biletinizi seyahat sonrasında uçakta veya başka yerlerde bırakmak da tehlikeli olabilir.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6136″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”6137″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Gitgide daha fazla insanın ‘akıllı’ cihazlar kullanmaya başlamasıyla, kollarında saat olan insanların uçuş kartlarındaki barkodlara erişmek kolaylaşıyor. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta görülen kod birinin iWatch hesabına koyduğu Aztec kod. Bu kod, kağıt üzerindeki uçuş kartlarında bulunan koda oldukça benziyor. Fakat akıllı saat kullanıyorsanız uçuş kartınızı çıkarttırmanıza gerek kalmıyor sadece saatinizi taratarak kapıdan geçebiliyorsunuz.

Fotoğraftaki el ve dolayısıyla saat, San Francisco’dan New York’a seyahat eden Stephen Fenech’e ait. Bu bilgiye kodu tarayarak ulaşmak mümkün. Fotoğraftaki Aztec kodun içinde önemli bir bilgi daha yer alıyor; Stephen Fenech’in sık uçan yolcu mil puanı. Bu, bir havayoluyla sık sık yolculuk eden insanlara avantaj sağlamak için sunulan bir hizmet. Fenech’in American Airlines sık uçan mil puanı 4708760.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6138″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”6139″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Üzerinde kod bulunan biletlerinizi sosyal medyada paylaşmayın Şunu düşünmeniz normal; tamamda bu bilgiler kimin ne işine yarayacak. Bunu ben de bilmiyorum fakat bu bilgilerin böyle göz önünde olması bunu kullanmak isteyecek kötü niyetli insanlar her an olabilir/çıkabilir. 

En kötü durumda hesabınız çalınabilir. O yüzden internete yüklediğiniz ya da yayınladığınız bilgilere dikkat edin. Ayrıca güvenlik sorusu oluştururken biraz ‘yalan söylemek’ güvenliğinizi artırabilir. 

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]
Published On: 30 Eylül 2017 / Categories: Yaşam / Tags: , , , , , , /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.