Şeker hastalığı ne yazık ki çok yaygın bir hastalık. Özellikle ilerleyen yaşlarda kendini çok çabuk belli eden bu hastalık bazen de sinsice ilerliyor.
İşte bu yüzden yediklerimize içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. O nedenle herkesin şeker tüketimi konusunda bilinçlenmesi ve tükettiği şeker miktarını azami miktarlarda tutması büyük önem taşıyor.
Peki, şeker tüketiminde aşırıya kaçtığımızı nasıl anlayabiliriz? Gelin hep birlikte çok fazla şeker tükettiğimizde vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor beraber inceleyelim.
Eğer bu belirtilerden birkaçını ya da hepsini yaşadığınızı hissediyorsanız şeker tüketiminizi mutlaka sınırlandırmalı ve daha sağlıklı beslenmeye başlamalısınız. Tabii ki en yakın zamanda uzman bir doktora gözükmeyi de ihmal etmemelisiniz.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7013″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]9. Sürekli ağzınızın kuruduğunu düşünüyor, susuzluk çekiyorsanız…
Şeker tüketimi, tahmin edebileceğiniz gibi su içme ihtiyacınızı da beraberinde getiriyor. Aşırı şeker tüketiminizde vücudunuz dehidrasyondan kaçınmak için sık sık su içme isteğiyle doluyor, sürekli ağız kuruluğu çekiyorsunuz. Bu sorunla baş etmek için her susadığınızda çay-kahve ya da asitli içeceklerden uzak durmalı ve doğrudan su içmelisiniz.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7014″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]8. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsanız…
5 dakikada bir tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsanız aman dikkat! Çünkü kan şekeri fazlaca yükseldiğinde böbrekler doğru bir şekilde çalışamaz ve bu sorun da kendini sürekli tuvalete gitme isteği olarak gösterir.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7015″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]7. Sürekli aç hissediyorsanız
Düzenli bir şekilde yemek yemenize rağmen kendinizi sürekli aç hissediyorsanız. Fazla şeker tüketiyor olabilirsiniz. Çünkü fazla şeker, kan şekerini gereğinden fazla yükseltir. Yükselen kan şekeri de hücrelerin ihtiyaç duyduğu glikozun hücrelere girmesini engeller. Enerjisiz kalan hücreler de bunu size açlık hissi olarak yansıtır. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu; ölçülü, sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmekten ve kan şekerini olabildiğince normal seviyelerde tutmaktan geçiyor.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][ilgili id=”5631″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”7016″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]6. Hızla kilo vermeye başladıysanız
Günlük hayatınızda en ufak bir değişiklik bile yapmamanıza rağmen kilo vermeye başladıysanız bir durup düşünmenizde fayda var. Hücrelere glikoz girememesinden oluşan açlık hissi nedeniyle hücrelerin yağ yakmaya başlaması gibi durumlar kilo vermenize neden oluyor olabilir. Bu da sağlıksız bir durumla karşı karşıyasınız demektir.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7017″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]5. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız
Aşırı şeker tüketildiğinde, vücuttaki fazla glikoz doğru bir şekilde emilemez, depolanamaz. Bu da hücrelerin hep daha fazla çalışmasını gerektirir. Haliyle bu da yorgunluğa sebep olur.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7018″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]4. Konsantre olmakta zorlanıyorsanız
Yüksek kan şekeri, tıpkı diğer hücrelerin olduğu gibi beyin hücrelerinin de glikoza erişimini zorlaştırıyor. Enerjisiz kalan beyin hücreleri de ne yazık ki sağlıklı bir şekilde çalışamıyor. Bu da düşünme, konsantre olma ve karar verme gibi önemli aktiviteleri olumsuz etkiliyor.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7020″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]3. Cildiniz her zamankinden daha kuru bir hal aldıysa
Sık sık tuvalete gitmek gibi durumlarla karşılaşacağınızdan söz etmiştik. İşte bu durum da haliyle vücudun gereğinden fazla su kaybetmesine neden oluyor. Cildiniz de susuz kaldığı için kuruyor.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7021″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]2. Vücudunuzda oluşan yaralar ve kesikler çok yavaş iyileşiyorsa
Kan şekerinin aniden yükselmesi, damarlarda geçici ya da kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde işleyemediği damarlar da yaraların, kesiklerin daha geç iyileşmesine yol açıyor.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7022″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]1. Çok çabuk sinirleniyorsanız
Beyin hücreleri yeterli glikozu bulamadığından, doğru bir şekilde çalışamıyor. Bu durumda siz de duygu karmaşasına neden oluyor. Aşırı sinirlenmekten tutun depresyona kadar birçok olumsuz ruh haline sokuyor.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]