Bu zamana kadar nispeten çok az insan Bitcoin bulmak için gerekli kodları çözebildi. Bitcoin’in değerinin geçtiğimiz Aralık ayından bu yana 753 Dolar’dan 11 bin Dolar’lara kadar yükseldiğini düşünürsek, yeterince bilgisayar çalıştıran ve kod çözmeyi bilenler kendilerini zengin sayabilir. Fakat geriye kalan büyük çoğunluk ise çok fazla vakit ve emek harcadı ama bir karşılık alamadı.
[/vc_column_text][vc_column_text]Bitcoin camiasında yaşanan hırs, yeni bir para birimi oluşturulduğunda işlerin daha ciddiye alınması gerektiğine işaret ediyor. Bitcoin’in geçtiğimiz 18 aydaki büyüleyici yükselişi birçoğu sıradan yatırımlar olan binlerce insanı yutacak gibi görünüyor. Sıradan yatırımcıların yüksek riskli bir çevrede birikim araması, hükumetlerin birtakım düzenlemeler getirmesi gerektiğini gösteriyor.
[/vc_column_text][vc_column_text]Birçok uzman Bitcoin’i ‘balon’ olarak görüyor
[/vc_column_text][vc_column_text]Bankalar tarafından müdahale edilemediği için Bitcoin Dolar, Euro veya Pound’un yerini alabilecek bir para birimi olarak da görüldü. Bu yüzden de, bankacılık endüstrisindeki birçok kişi tarafından ‘sahtecilik’ olarak adlandırıldı. JP Morgan CEO’su Jamie Dimon, Bitcoin’i eninde sonunda patlayacak bir sahtecilik olarak tanımladı ve düzenleyicilerden ve polisten para saklamanın sadece uyuşturucu satıcılarına ve katillere yarayacağını söyledi. Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Bitcoin’i ‘sahtecilik için bir araç’ olarak nitelendirdi. Bitcoin’in hızla yükselip düşen dengesiz değerinden dolayı endişeli olan Blankfein, Bitcoin’in makul bir para birimi olamayacağını savunuyor. İngiltere Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe ise Bitcoin’in küresel ekonomiye tehdit oluşturamayacak kadar önemsiz olduğunu söyledi.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][ilgili id=”6121″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Bitcoin’le ilgili en sert değerlendirme Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’den geldi.Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada Stiglitz, “Bitcoin sadece kanun boşluklarından yararlanmayı önleme potansiyeli açısından faydalı olabilir fakat herhangi bir faydalı sosyal işlevi yok. Bitcoin yasa dışı ilan edilmeli.” dedi. 2013 yılında Nobel ekonomi ödülü alan Robert Shiller ise, hükumet ve düzenleme karşıtı bir yapısı olduğu için Bitcoin’in bazı yatırımcılara hitap ettiğini söylüyor. Milyarder yatırımcı Carl Icahn CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Bitcoin balon bir konsepte benziyor.” demişti.
Fakat bu eleştiriler Bitcoin’in hızlı yükselişi üzerinde pek etkili olmuş gibi durmuyor. Bitcoin’in değeri, tarihinde ilk kez çarşamba günü 11 bin Dolar’ın üzerine çıktı. Fakat hemen ardından aşırı dengesizliğini kanıtlarcasına iki bin Dolar değer kaybetti.
Düzenleyiciler hazır olmalı
Bazı uzmanlar, son haftalardaki yükselişin Bitcoin’e yatırım yapmaya başlayan büyük yatırımcılardan kaynaklandığını düşünüyor. Chicago Ticaret Borsası’nın sahibi CME Group, cuma günü yaptığı açıklamada Aralık ayı ortalarında Bitcoin vadeli işlemlerini başlatacağını açıkladı. Nasdaq borsası ise önümüzdeki yıl Bitcoin vadeli işlemler başlatmayı planladığını söyledi. Silikon Vadisi’nde de Bitcoin için özel bir heyecan duyuluyor gibi görünüyor zira Peter Thiel ve Marc Andreessen gibi girişimciler de Bitcoin yatırımları yapıyor. Düzenleyicilerin bu yeni zenginleşen Bitcoin endüstrisine birtakım düzenlemeler getirmeye hazırlanması gerekiyor. Bitcoin için bardağı taşıran son damla ise yakında gelecek gibi göründüğü için düzenleyicilerin duruma hazırlıklı olması gerekiyor.
[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Kaynak: The Guardian, CNN Money[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]