[vc_row css=”.vc_custom_14953852,0054650{background-image: url(https://www.adnanakyuz.com/wp-content/uploads/2016/10/uyku-apne-sendromu-nedir.jpg?id=5465) !important;background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”290px”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%230c0104″ use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1511115868767{padding-right: 15px !important;}” el_class=”yesil”][vc_column_text][yazar] [okuma] [gor][/vc_column_text][vc_empty_space height=”290px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Normal çocuk ve erişkinlerde solunum yolunu açık tutan kasların kasılmasıyla üst soluk yolu açık kalır. Bu kasların uykuda gevşemesi ile birlikte üst soluk yolunda hafif bir daralma meydana gelir, ancak bu durum hava geçişinde problem yaratacak düzeyde olmaz.

Oysa uyku-apne sendromunda uykuda üst hava yollarında ortaya çıkan daralma solunumu ciddi düzeyde güçleştirir. Bu bölgedeki daralma ki bu zaman zaman tam kapanma da olabilir, beyinde solunumun güç yapıldığına dair uyarılmaya sebep olarak solunum eforunun giderek artmasına yol açar. Bu olayların sonucunda beyinde uyanıklık reaksiyonu meydana gelir ve uyanıklıkla birlikte solunum kasları aktifleşerek üst solunum yolunun açılmasını sağlar. Bu rahatlamayla birlikte tekrar uykuya dalmak mümkün olur. Solunumdaki zorlanma ve rahatlama ile karakterize bu döngü gece içerisinde uykunun sürekli bölünmesine neden olarak sabah yorgun uyanmaya yol açar. Bir kişinin uykuda tıkanması, gece içerisinde sürekli uyanıklıklar yaşaması ve ertesi gün yorgun ve uykulu olması haline “Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu” adı verilmektedir.

“Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu”nun Sebepleri Nelerdir?

Üst solunum yolu kaslarının uykuda kişiler arasında değişkenlik gösteren düzeyde gevşemesi ile birlikte uyku-apne sendromlu hastalarda bu hastalığa yol açabilecek ek faktörler söz konusudur.

Bunlar:

1- Normalden küçük çene yapısı

2- Büyük dil

3- Büyümüş bademcik ya da küçük dil ve yumuşak damakta hava geçişini daraltan yerleşim şekilleri

4- Obezite

5- Erkek cinsiyet

6- Alkol

7- Uyku ilaçları

Eğer sizde “Obstrüktif Uyku Apne Sendromu ” varsa uyku sırasında yeterli oksijen alamıyorsunuz demektir. İşinizi ve günlük sosyal aktivitelerinizi olumsuz etkileyecek düzeyde uykululuğa sahip olabilirsiniz ve hatta bu yüzden trafik kazası da yapabilirsiniz. Uyku –apne sendromu sizde hipertansiyona, kalp yetmezliğine, kalp krizine ve felce neden olabilir.Eğer şiddetli horlamanız varsa mutlaka bir uyku uzmanı ile görüşüp bu tür bir horlamanın sizde sağlık sorunu yaratıp yaratmadığını öğrenmelisiniz. Uyku apne sendromunun tanısı ve uygun yolla tedavisi sizi bu hastalığın yaratabileceği tehlikeli sonuçlardan kurtaracaktır.

Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu’nun Belirtileri Nelerdir?

· Yüksek sesli horlama

· Horlamanın zaman zaman kesintiye uğraması ve ardından derin, gürültülü bir solunum ile birlikte horlamanın devam etmesi

· Gün içerisinde uyku hali

· Konsantasyon güçlüğü, unutkanlık

· Sabah başağrısı

· Gece sık tuvalete gitme

· Erkeklerde ereksiyon güçlüğü, kadınlarda adet düzensizliği

· Çocuklarda horlama, nefes alma güçlüğü, huzursuz uyuma, gündüz hiperaktivite ve okul başarısında düşüklük

Bu problemler seneler içerisinde yavaş gelişim gösterdiğinden hastalar bu durumun farkında olmayabilirler. Bazen bu durumun yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıktığını ve normal olabileceğini düşünebilirler. Aile bireyleri ve çalışma arkadaşları şikayetleri daha kolay tanıyabilir ve hastayı doktora yönlendirebilirler.

Sizde de uyku apnesi olduğundan şüpheleniyorsanız Online Uyku Testi‘ne katılın.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]
Published On: 20 Ekim 2016 / Categories: BLOG / Tags: , , , /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.