1. Kendinize Ait Tutum Bilinciniz
Bencil olun. Önce kendi tutumunuzu ele alın. ” Başkalarına yardım etmeden önce kendi maskenizi sıkıca takın.” Aynı şey tutum içinde geçerlidir.
Bencil olun. Bunu kendiniz için yapın. Olumsuz biçimde değil, olumlu biçimde bencil olmalısınız. “Bu benim topum. topumu alıp eve gidiyorum.” diyemezsiniz. Bu olumsuz bencilliktir.
OLUMLU BENCİLLİK “Bunu başkası için yapıyorum çünkü bu kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor,” demektir.
OLUMLU BENCİLLİK “Başkalarına yardım etmek istiyorum çünkü bu kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor,” demektir.
OLUMLU BENCİLLİK “Okuyorum çünkü bu kendimi daha iyi hissetmemi ya da daha iyi davranışlar sergilememi sağlıyor,” demektir.
OLUMLU BENCİLLİK “Başkalarına en iyi şekilde davranan bir insan olabilmem için, sahip olabileceğim en iyi tutuma sahip olmak istiyorum,” demektir.
2. Başkalarına İlişkin Yaklaşım Bilinciniz
Bir kişiyi tanımlarken nasıl bir tutum alırsınız? Birisi size, “Bill hakkında ne düşünüyorsun?” diye sorduğu zaman, o kişi hakkındaki fikrinizi olumsuz terimler mi – örneğin Bill’in yapamayacaklarından söz ederek mi- ya da Bill’in eksikliklerini anlatarak mı açıklarsınız?
Nadiren, söze başlarken güzel şeyler söylersiniz, fakat arkasından bir AMA gelir. Ve “ama”dan sonra kötü düşünceler sıralanır. “Harika biri ama çok içiyor.” İnsanlar kendilerini yüceltebilmek için başkalarını aşağılar. Bu, kişinin, kendi zihninde üçüncü şahıs sayesinde kendisine ilişkin kısıtlı bir imaj elde etmesi durumu olarak bilinir. “Ben Bill’den daha iyi olduğuma inanıyorum; bundan dolayı, Bill’,i küçümseyebilirim.”
3. Olaylara İlişkin Tutum Bilinciniz
Durumları ya da nesneleri tanımlarken nasıl bir tutum alırsınız?
Yıllardır elde ettiğiniz nesnelere şöyle bir bakın. İçlerinden kaç tanesi size uzun vadeli mutluluk getirdi? Ah, birçoğu kısa vadeli mutluluklar getirmiştir tabii, hatta size geçici bir coşku aşılamıştır, ama uzun vadeli mutluluk nesnelerden gelmez. Tutumdan gelir.
Eğer dikkatinizi nesnelere ve nesneleri elde etmeye odakladıysanız, bunları elde etmeye yönelik dürtüleriniz, iç dünyanızın ihtiyacı olan iyi alışkanlıkları elde etmeye yoğunlaşan insanlar onları elde etmek için kestirmeden gitmek ister ve kısa vadeli tatminler sağlayabilmek adına, uzun vadede işlerine yarayacak tutumlarını oluşturmaları için gerekli olan basamakları atlarlar.
İnternet bu karışıklığı büyüttü çünkü herhangi bir nesneyi birkaç saniye içinde elde edebiliyorsunuz. Tatmin olmanız için mağazaya gitmenize gerek yok. Sadece tıklıyor ve satın alıyorsunuz. Sadece tıklayıp öğrenmeyi istemez miydiniz? Sadece tıklayıp daha iyi bir yaklaşıma sahip olmayı? tıklayıp başarılı olmayı? Tıklayıp içinizdeki potansiyeli kendinizi tatmin edecek şekilde kullanmayı?
GERÇEK TIKLAMA: Olabilir. Şunu bilin ki, eğer aklınızı nesnelere takmak yerine her gün biraz okuyup çalışırsanız bir gün sadece tıklayarak tutumunuzu değiştirebilirsiniz. Ve elde etmeyi umduğunuz her şey birbirinin peşi sıra çıka gelir.
3,5. Dikkat Edin Ve Farkına Varın
Tutumunuz her gün sınanacaktır.
HAYATTA BAZI ŞEYLER OLUR: Hayatınız boyunca hastalıklar, ayrılıklar, kazalar, trafik sıkışıklığı, kötü hava şartları, reddedilmeler, yolunda gitmeyen işler, kaybedilen maçlar, yitirilen paralar, kavgalar zaman zaman sizi yere serebilir. Bunlar hiç beklemediğiniz bir anda olabilir.
İyi günde herkes iyi tutuma sahip olabilir. Harika bir günde herkes harika bir tutuma sahip olabilir. Kötü bir olayın hemen ertesinde, kötü bir zaman zarfında, ya da olan biten, kötü gün yaşıyormuşçasına algıladığınız bir sırada iyi ya da harika bir alabilirseniz, tutumunuz kararlığı ortaya çıkmış demektir.
İşler kötü gittiğinde, siz doğru olanı yapmalısınız.
İşler kötü gittiğinde siz iyi olmalısınız.
İşler olumsuz yönde seyrettiğinde, olumlu olmalısınız.
Hayat hayır dediği zaman siz EVET demelisiniz.