Network Marketing İçin 10(ON) Altın Kural
ALTIN KURAL 1: HAYAL – HEDEF
Her yolculukta olduğu gibi girişimcilikte de başlamak için bir nedene ihtiyacınız vardır. “Neden” başarı için “Nasıl”dan daha önemlidir. Bizim işimizdeki nedenlerimiz ise hayal ve hedeflerimizdir. Hayal ve hedeflerinizi belirleyin, onlardan bahsedin, onları yazın hatta mümkünse onları resmedin. Başarı yolculuğunda karşınıza çıkacak zorlukların üstesinden gelme gücünü ancak size bu hayal ve hedefleriniz verebilir. Bu hayatta yeterince nedeniniz varsa her şeyi başarabilirsiniz. Her ne olursa olsun hayal ve hedefleriniz yeterince büyükse mazeretler küçülür. Çünkü hayatta ya mazeretleriniz olur yada başarılarınız, ikisi bir arada olmaz.
ALTIN KURAL 2: ODAKLANMA
Eğer 100.000 lira sermaye ile bir iş kurmuş olsaydınız bakış açınız ve odaklanmanız nasıl olurdu? Sabah kalktığınızda, gün içerisinde hatta uyumaya çalışırken sürekli aklınızda ve sizin için öncelikli olan konu ne olurdu. Başarı için ihtiyacınız olan bakış açısı her zaman budur. Bu işte de başarınızı kararlılığınız ve odaklanmanız belirleyecektir.
ALTIN KURAL 3: TAAHHÜT
Taahhüt bir işi yapmak üzere o işi üstlenmek demektir. Hayal ve hedeflerimizi önümüze koyduk ve bir karar verdik. Bu kararımız ile işimizi odağımıza aldık. Şimdi sıra kendimize program yapmak ve haftalık aylık olarak işimiz için ayıracağımız zamanı belirlemekte. İşimizde başarılı olmak için kendimize küçük küçük hedefler koymalı taahhütlerde bulunmalıyız. Taahhüt sürpriz sonuçlar yerine, tahmin edilebilir sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
ALTIN KURAL 4: KİŞİSEL GELİŞİM
Yetenek, bilgi ve deneyim ile geliştirildiğinde parlar ve başarıya giden yolu inşa eder. İşimizde ancak kendisine yatırım yapan, bilgi ve becerisini geliştirenler başarılı olacaklardır. Tek başına yeteneğine güvenmek deneme-yanılmaya, dolayısı ile zaman ve para kaybına sebep olacaktır. Hiç bir başarı sadece yetenek yada şans olamaz. Şans hazırlıklarla fırsatların buluştuğu noktadır. İşimizde de bilgi ve beceri olarak gelişmeli bunun için sunumları, toplantıları, akademileri takip etmeliyiz. Girişimcilerimize özel hazırlanan SES’i (Sürekli Eğitim Sistemi) takip edip tavsiye edilen kitapları okuduğunuzda, CD leri dinlediğinizde, videoları izlediğinizde hem bilgi beceri hem de kişilik olarak gelişeceksiniz.
ALTIN KURAL 5: LİSTE
İyi bir başlangıç için mutlaka büyük bir kişi listeniz olmalıdır. Çünkü kişi listeniz bu işteki en büyük sermayenizdir. Kişi listenizi mutlaka kağıt ve kalemle hazırlamalısınız. Kimse hakkında ön yargılı olmadan en yakınınızdakilerden en uzağınızdakilere kadar herkesi ama herkesi yazmalısınız. Bu şekilde en az 100 kişilik bir liste oluşturmalısınız. Bunların kimi müşteriniz kimi iş ortağınız olacaktır. Kişi listesi sürekli gelişmelidir, çünkü sürekli yeni insanlarla tanışırız. Ayrıca referans yöntemini kullanarak da kişi listenizi geliştirebilirsiniz.
ALTIN KURAL 6: DAVET
Davet etmek işi anlatmak demek değildir. İşin doğru şartlarda sunulabileceği bir ortama çağırmaktır. En iyi davet en az, hatta mümkünse hiç bilgi verilmeyen davettir. Davetteki amaç bilgilendirmek değil merak ettirmektir. Bu sebeple doğru davet konusunda hazırlık yapmak gerekir.
ALTIN KURAL 7: SUNUM
Sunum işimizdeki ana faaliyettir ve sunuma kadar yapılan tüm faaliyetler sunum için bir hazırlıktır. Bir restoranda yemeklerin pişirilmesi ne ise işimizde de sunum odur. Amaç kişinin işimiz ile ilgili doğru bilgileri aldıktan sonra kendisi için en doğru kararı vermesini sağlamaktır. Bunun için en doğru yöntem ise kişinin kendisini en rahat hissedeceği bir ev toplantısıdır. Ev toplantısı samimi, pratik, masrafsız, kolay organize edilebilen ve en kopyalanabilir sunum yöntemidir. Sonra sırasıyla birebir sunum ve toplu sunumlar verimli sunumlar olarak sayılabilir. Bunlar yoksa birlikte webinar sunumu veya sunum videosunu izleyebiliriz. Webinar yada video linki gönderilerek sunum izletme yöntemi verimi çok düşük olduğu için olabildiğince tercih edilmemelidir. Bu işteki başarımızı yapacağımız sunum adedi doğrudan etkileyecektir. Dolayısıyla bir an önce doğru sunum yapmayı öğrenmeli ve ekibinize öğretmelisiniz.
ALTIN KURAL 8: TAKİP
Takipteki amacımız ikna etmek değil, kişinin kendisi için doğru kararı vermesine yardımcı olmak ve onu cesaretlendirmektir. Sunum ve takip ayrılmaz bir bütündür. Takibi yapılmayan bir sunum boşluğa atılmış bir ok gibidir. Takip, sunum bittiği anda başlar ve temel olarak ilk 48 saatlik sürede yapılmalıdır. Takip için en büyük hata telefonda takip yapmak ve yanlış soruları sormaktır. Doğru takip yüz yüze ve doğru soruları sorarak yapılır.
ALTIN KURAL 9: SPONSORLUK
Bir yolculuğa çıkmadan önce; hedefe en kısa şekilde, en kolay, en maliyetsiz olarak ulaşacağımız rotayı bilmiyorsak bir bilene hatta o yoldan geçen birine sorarız? İşimizde de yeni başladığımız bu yollardan geçmiş ve ileri seviyelere ulaşmış aktif sponsor olarak adlandırılan başarılı girişimcilerimiz var. İşimizde sponsor, spordaki koç veya antrenör gibidir. Onlar bizimle aynı gemidedir. Birlikte çalışır birlikte kazanırız. Sponsorluk ilk kayıt anında başlar ve hiç bitmez. Bu sebeple işimiz tek kişilik değil bir ekip işidir. Sponsor sizi motive eder, nasıl başarılı olacağınızı gösterir, daha ilk adımlarınızı atarken düşmemeniz için elinizden tutar hata yapıp işinize zarar vermenize engel olur. Onlar her an güvenerek danışabileceğiniz bir mentor bir danışman gibi her zaman yanınızdadır.
ALTIN KURAL 10: KOPYALAMA
İşimizdeki zaman kaldıracı, klasik ticarette görülemeyecek türden bir büyüme ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle iş modelimiz bütün dünyada sıradan insanlara sıra dışı gelirler kazandıran bir model olarak bilinir. Geometrik büyüme olarak da açıklayabileceğimiz bu büyümenin sırrı kopyalamada saklıdır. Gücümüz ve dolayısı ile kazancımız bilgilerimizin ve yaptıklarımızın ne kadar kopyalanabilir olduğuna bağlıdır.