[vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_new=”id^6341|url^https://www.adnanakyuz.com/wp-content/uploads/2014/05/Neden-Daha-Meşgul-Hissediyoruz-ve-Nasıl-Kurtuluruz.jpg|caption^null|alt^null|title^Neden Daha Meşgul Hissediyoruz ve Nasıl Kurtuluruz|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_override=”1″ css=”.vc_custom_1507411174091{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”570px”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space height=”250px”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%230c0c0c” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1507411669045{padding-right: 15px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”yesil”][vc_column_text][okuma][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Zamansızlık sebebi haddinden fazla çalıştığını düşünmek ya da işleri bitirmek için yeterinde zaman olmadığını düşünmekten kaynaklanıyor. Yani bir bakıma hepimiz her geçen gün daha çok çalıştığımızı, daha çok meşgul olduğumuzu düşünüyoruz. Fakat bilimsel veriler pek de öyle söylemiyor.

Maryland Üniversitesi’nde bir sosyolog olan John Robinson, bu konuda araştırmalar yapmış. Robinson’a göre iş türleri, teknolojinin desteği ve geçmiş dönemlerde kanıtlanmış yöntemler sayesinde artık daha az çalışıyoruz. Buna rağmen örneğin Amerika’da yapılan araştırmalar kişilerin birkaç yıl önce olduğundan daha fazla çalıştığını düşünüyor. Dünya çapında iş yerinde çalışmak için geçirilen zaman hesaba katıldığında birçok yerde rakamlar 40 yıl öncesine kıyasla ya sabit, ya da azalmış durumda.

Peki neden daha meşgul hissediyoruz?

[/vc_column_text][vc_column_text][ilgili id=”5626″][/vc_column_text][vc_column_text]

İşte Washington Post gazetecilerinden Brigid Schulte de yeni kitabında bu soruya yanıt vermeye amaçlamış. Overwhelmed: Work, Love, and Play When No One Has the Time isimli kitabında John Robinson ile birlikte çalışan Schulte, insanların teknoloji sebebiyle “meşgul olma sendromu”na yakalandığını söylüyor. Yani telefonumuza düşen iş e-postaları, sosyal medyada iş arkadaşlarımızın yazdıkları vs. sizin mesai saatlerinizin dışında da çalıştığınız düşüncesine kapılmanıza sebep oluyor. Bu sebeple akşam yemeğinizden, seyrettiğiniz filmden aldığınız keyif azalıyor.

Kitapta bu durumu ortadan kaldırmak için iki öneride bulunulmuş. Nefes alın, meditasyon yapın, daha çok tatile çıkın gibi şeyler değil. Sadece teknoloji ve işle olan bağınızla ilgili;

1- Kendinize meşgul olduğunuzu hatırlatmayı bırakın

Sürekli meşgul olduğunuzu, vakit bulamayacağınızı söylerseniz kendinize hiç şans tanımamış oluyorsunuz. Yapılan araştırmalar daha fazla çalışmadığımızı gösteriyor. Bu sosyal bir rahatsızlık gibi ve sizi strese sokuyor. O yüzden boş zamanlarınızın farkına varın ve onları daha iyi değerlendirin.

2- Kendinize gün içinde boş zamanlar planlayın

Bu madde, ilk maddenin devamı gibi. Sürekli meşgul olma düşüncesinden kurtulmak için önceden planlı, kesintisiz iş dışı aktiviteler bulmanız gerekiyor. Yani işi tamamen geride bırakmalısınız. Bu sebeple gerekirse cep telefonunuzu sessiz moda alın, bir süre e-postaları boşverin. Boş zamanlarınız önceden planlı ve programlı olsun. Bununla ilgili birkaç örnek;

Beethoven and Tchaikovsky gibi önemli müzisyenler her gün uzun yürüyüşler yaparlarmış. Elbette yanlarında akıllı telefonları yoktu ama bir şekilde her şeyden uzaklaşıyorlardı. Yanlarında da belki ilham gelir diye kalem kağıt bulundururlarmış.

Birçok CEO, gün içerisinde kimsenin kendine erişmesine müsade etmediği zamanları mevcut. Bu sürede ya spor yapıyorlar, ya sanat faaliyetlerine katılıyorlar ya da aileleriyle zaman geçiriyorlar. Bu zamanların hangi gün saat kaçta olacağı önceden belli ve çok acil şeyler olmadığı sürece iptal edilmiyor.

Kısacası asıl olay, boş vaktinizin kontrolünü kendi elinize almanız. Böylece daha rahat ve ertesi gün iş yerinde daha enerjik hissedebilirsiniz.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]
Published On: 2 Mayıs 2014 / Categories: BLOG, Yaşam / Tags: , , , , , , , , , , , /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.