Denize giderken, dolabınızda geçen yılın güneş kremi şişesini ararsınız. Ama bekleyin. Güneş kreminizin son kullanma tarihi acaba geçti mi?
Tıpkı gıdalar gibi, güneş kremleri de bozulabilir ve içerikleri karışıp sulanmış bir hale gelebilir. Ayrıca etkileri azalır ki bu durum da potansiyel güneş yanığı, güneşin cilde verdiği zararları ve kahverengi noktaların oluşma riskini arttırır.
Süresi dolmuş güneş kremi ile ilgili iki ana sorun vardır. Birincisi, sizi korumaz. Bağımsız bir kozmetik kimyager olan Perry Romanowski’ye göre “Son kullanma tarihinin geçmiş olması, ürünün kutusunda yazan güneş kremi faktörü derecesine ulaşamayacağını gösterir” .
“Oxybenzone, avobenzone, homosalate içeren kimyasal güneş kremleri oksitlenerek etkisini kaybediyor” diyen Romanowski şöyle devam ediyor; “İçeriğinde titanyum dioksit ve çinko oksit bulunan mineral güneş kremlerinde bu sorun olmaz ama onlarda bile bozulma meydana gelir.”
New York’da, Allure’e konuşan sertifikalı dermatolojist Erin Gilbert, “Bu durum bizi süresi dolmuş güneş kremleri ile ilgili ikinci probleme getiriyor” diyor.
Aktif güneş krem faktörü halen teknik olarak iyi olsa bile formüldeki zamanla oluşan değişimler onu cilt için problemli ve etkisiz hale getiriyor. Yine Gilbert’a göre “Kirli ellerle güneş kreminin kapağına dokunmak, veya sık sık açıp kapamak güneş kremini bakterilere maruz bırakmakta olup bu bakteriler tüpte büyüyüp sıkıntılara neden olmaktadır.”
[/vc_column_text][vc_column_text]Güneş kreminizi ne zaman değiştirmelisiniz
Çoğu güneş kremi üç yıl dayanıklılık süresine göre üretilmiştir dolayısıyla ilk yapılacak şey kutudaki son kullanma tarihine bakmak olacaktır.
Fakat güneş kreminiz sadece bir yaz geçirmiş olsa bile, güneş krem faktörünün tüpte belirtilen tarihten daha çabuk bozulmasını sağlayan başka faktörler mevcuttur. Eğer güneş kreminizi sıcak bir yerde bekletirseniz, mesela araba gibi, havuz kenarı gibi, cüzdan çantanız gibi, ısıdan dolayı daha çabuk bozulacaktır.
Tarihten bağımsız olarak, daima kullanmadan önce güneş kreminizin akışkanlığını test etmelisiniz. Gilbert’a göre, kıvamındaki kümelenme,kokuda değişiklik gibi durumlara dikkat etmelisiniz. Eğer güneş kreminizden garip bir koku geliyorsa, yüksek ihtimal ile bakteri ile dolmuştur.
Sonuç mu? Uzmanlar, güneş kreminizi her yıl değiştirmenizi önermekteler. Her durumda, güneş kremini bol ve uygun sıklıkta kullanıyorsanız bir şişe sizi fazla idare etmeyecektir.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][pilgili id=”5033″ slink=”http://bit.ly/2sXUwNy”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Güneş kremi rutininizin doğru olduğundan emin olmak için bu adımları izleyin:
1. Yeterli güneş kremi kullanın.
Yüz ve vücut için bir kadeh boyutunda krem gereklidir. Eğer boyun altınız zaten kapalı ise ve sadece yüzünüze güneş krem faktörü kullanmanız gerekiyor ise bir çay kaşığı kullanın.
2. Düzenli olarak yeniden uygulayın.
Güneş kreminizi iki saatte bir yeniden uygulayın. Eğer makyajınız varsa, pudralanmış güneş kremi bunu daha az ürkütücü bir görev haline getirecektir.
3. Proaktif olun.
Cilt bakım rutininize antioksidanlar eklemek sizi güneşin zararlarından korumasına yardımcı olur diyor Gilbert ve ekliyor; “C Vitamini güçlü bir antioksidan olup yalnızca cildinizi güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda UV ışınına maruz kalmaktan oluşan hücre oksidasyonunun etksini azaltır.”
C Vitaminli (3-o-etil askorbik asit) Fleuresse Day Brigtening Créme deneyiniz; sabahları Boosting Cleanser ve Serumdan sonra size gerekli nemlenmeyi sağlayıp cildinizi sakinleştirip besleyerek daha ışıltılı daha genç bir görünüm sağlar.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]