[vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_new=”id^6977|url^https://www.adnanakyuz.com/wp-content/uploads/2017/12/bilim-insanlari-maymun-beynine-bilgi-yerlestirmeyi-basardi.jpg|caption^null|alt^null|title^bilim-insanlari-maymun-beynine-bilgi-yerlestirmeyi-basardi|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_override=”browser_size” css=”.vc_custom_1513000185046{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”330px”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%230c0c0c” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1510251627482{padding-right: 15px !important;}” el_class=”yesil”][vc_column_text][yazar] [okuma] [gor][/vc_column_text][vc_empty_space height=”250px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Araştırmalar halen erken safhalarda olsa da, uzmanlar bunun bir felç ya da yaralanma sonrasında bazı beyin fonksiyonlarını kaybetmiş insanlara yardımcı olacak tedavilerin yolunu açabileceğini söylüyorlar.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Araştırmacılar, maymunları, görsel ipuçlarına dayalı hareket görevlerini yerine getirmek için eğitti. Ayrıca, premotor kortekse düşük seviyeli elektrik stimülasyonu uyguladılar. Araştırmacılar, stimülasyonun hareketlerini öğretmesine yardımcı olabileceğini keşfettiler.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][ilgili id=”5018″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Araştırmacılar, bilgiyi doğrudan beyne ‘enjekte etmek’ için bir yol bulmuş olabilirler. Yeni bir çalışmada, sinir bilimcilerden oluşan bir ekip, maymunların premotor korteksine minik elektrik akımları vermenin hareketlerini yönlendiren ‘talimatlar’ sağlayabileceğini gösterdi. Araştırmalar halen erken safhalarda olsa da, uzmanlar bunun bir felç ya da yaralanma sonrasında bazı beyin fonksiyonlarını kaybetmiş insanlara yardımcı olacak tedavilerin yolunu açabileceğini söylüyorlar.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6976″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Rochester Üniversitesi’nden doktor ve araştırmacı olan kıdemli yazar Marc H. Schieber, araştırmacılar öncelikle beyne bilgi girişi yapmak için birincil duyu kortekslerini (somatosensor korteks, görsel korteks ve işitsel korteks) uyarmakla ilgileniyorlardı “dedi.

‘Burada gösterdiğimiz şey, konunun belirleyebileceği bir deneyime sahip olması için duyusal olarak kabul gören bir alanda olmamanız.’

Ekip, Neuron adlı dergide yayınlanan yeni çalışmada, görsel talimatlara ve harekete dayalı görevleri yerine getirmek üzere iki Rhesus maymunu eğitti. Maymunlara, her biri açılıp kapatılabilen bir ışıkla çevrili dört nesne takdim edildi. Deneyin başlangıcında, maymunlar bir sapı merkezi bir konumda kavradılar. Ardından, hangi ışığın açıldığına bağlı olarak, nesneleri elleriyle idare edeceklerdi. Işıklar açıldıklarında ekip, maymunların premotor kortekse düşük seviyeli elektrik stimülasyonu da uyguladı. Araştırmacılar beyindeki dört ışık ve hareketin her biri için farklı bir uyarı noktasını kullandılar.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Sonra ışıklar götürüldü. Bunu yaptıktan sonra, ekip maymunların sadece mikro harekete dayalı doğru hareketleri gerçekleştirebildiklerini buldular. Schieber, ‘Maymunlar bize ne hissettiklerini söyleyemiyorlar, bu yüzden onları bir hareketle ilişkilendirmek için eğitmek, bir dürtü hissettiklerini ya da bir tür tecrübeye sahip olduklarımızı doğrulayabilmemizin yoludur’ diyor Schieber. Önceki araştırmalar uyarının kol ve ellerde bir yanıtı tetikleyebildiğini göstermiştir.

Yeni denemelerde bunun böyle olmadığını sağlamak için, araştırmacılar elektrodların yerini değiştirdiler ve maymunları ışıklarla yeniden eğitti.

Felç, kaza veya hastalık mağdurlarına yardım edebilir

Gelişmenin beyin-bilgisayar arayüzleri ve nöroprotez alanlarında işe yarayacağı düşünülüyor. Araştırmanın yazarlarından Kevin A Mazurek, “Beyin-bilgisayar arayüzü geliştirme çalışmalarının birçoğu genellikle beynin duyu alanlarına odaklanır. Fakat bu, beynin neresine bilgi ulaştırılacağı konusunu sınırlıyor. Bu araştırma, beyindeki sinirsel bölgelerin terapiler yardımıyla genişletilebileceğini gösterdi. Yaşanan gelişme felç, kaza veya çeşitli hastalıklar sebebiyle beyinlerindeki çeşitli yerlerin fonksiyonu kaybolan kişiler için kullanılabilir. Beynin zarar görmüş kısmından geçerek zarar görmeyen kısmına bilgi ulaştırabiliriz.” diyor.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]
Published On: 11 Aralık 2017 / Categories: Sağlık / Tags: , , , , , /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.