Girişimci olarak gündeminizde sürekli birçok konu yer alır. Çalışanlarınızdan, müşterilerinizden sürekli gelen istekler, e-postalar ya da telefonlar yüzünden odaklanmanız zor olabilir. Etrafınızdaki sesi kısarak ve beyninizin limitlerini öğrenerek odaklanmanızı geliştirebilir, üretkenliğinizi arttırabilirsiniz.

Beyinlerimiz dikkat dağıtıcı etmenlere oldukça iyi uyum sağlamaktadır bu yüzden günümüzün dijital dünyası özellikle odaklanmayı güç hale getirmektedir. NeuroLeadership Institute’un kurucusu ve Your Brain at Work kitabının yazarı David Rock dikkatin dağılmasının ortamdaki bir şeylerin değişmesine işaret ettiğini ve beynimizde “Dikkatini bu değişime yönlendir, tehlikeli olabilir” alarmını tetiklediğini belirtmektedir. Beynin tepkileri otomatiktir ve sanal olarak durdurulamaz.

Rock’a göre çok işi bir arada yapmak önemli bir yetenektir fakat aynı zamanda bir dezavantajı bulunmaktadır: “Aynı anda birden fazla iş yapmak zekâmızın azalmasına ve tam olarak IQ’muzun düşmesine sebep olur. Hatalar yapar, ipuçlarını kaçırır, kelimeleri yanlış heceleriz. Daha da kötüsü dikkat dağınıklığı kendimizi iyi hissettirir. Aynı anda birden fazla iş yaptığımızda beynimizin ödül mekanizması aktifleşir ve duygusal olarak kendimizi daha iyi hissederiz.”

Asıl hedef belli bir işe sürekli odaklanmak değildir, her gün belirli aralıklarla dikkat dağıtıcı etmenlerden kaçınmaktır. Rock günden 20 dakika derin odaklanmanın hayatımızda dönüştürücü bir etkisi olacağını ifade etmektedir.

Daha fazla odaklanabilmek ve üretken olabilmek için aşağıdaki 3 püf noktayı kullanabilirsiniz.

1. Güne yaratıcı işleri yapmakla başlayın

Tipik olarak düşünce ve odaklanma gerektirmeyen işleri ilk önce gerçekleştirir, zorlu görevleri ilerleyen vakitlere erteleriz. Bu durum enerjinizi emer ve odaklanma gücünüzü azaltır. İşinize 1 saat ayırma vaktiniz geldiğinde başlangıçta sahip olduğunuz kapasitenin çok daha azıyla çalışırsınız. Aldığımız her karar beynin yorulmasına sebep olur.

Etkin bir odaklanma için sıralamayı tersine çevirmek gerekir. Sabah ilk olarak yaratıcılık ve konsantrasyon gerektiren işlere odaklanın, e-postalarınızı temizlemek ya da toplantı ayarlamak gibi kolay işlerinizi günün ilerleyen vakitlerine erteleyin.

2. Zamanınızı dikkatli bir şekilde bölüştürün

Binlerce kişiyle yapılan çalışmaya göre bir insan bir haftalık periyotta ortalama olarak yalnızca 6 saatini gerçekten odaklanarak geçirmektedir. Eğer bir işi hakkıyla yapmak istiyorsanız o işi bu zaman dilimlerinde gerçekleştirmelisiniz. Çoğu insan bir işe en iyi günün ilk saatlerinde ya da gecenin geç saatlerinde dikkatini verebilmektedir. Rock’un çalışmasına göre insanların %90’ı en iyi düşünme dilimini ofis dışındayken yakalamaktadır. En iyi ne zaman ve nerede odaklandığınızı keşfedin ve tamamlamanız gereken işleri dikkatli bir şekilde bu zaman dilimlerine bölüştürün.

3. Beyninizi herhangi bir kasınız gibi geliştirin

Birden fazla işi aynı anda yapmak beyninizin kolayca uyum sağlayabileceği bir normdur. Dikkat dağıtıcı etmenler karşısında odaklanma yeteneğinizi kaybetmek bir alışkanlık haline gelebilir. Beyinlerimizi odaklanmama üzerine eğittik. Bu yüzden tüm dikkat dağıtıcı etmenleri kapatarak dikkatinizi yalnızca tek bir işe vermenin uygulamasını yapın. Küçük adımlarla işe başlayın. Günde 5 dakika konsantrasyon ile başlayabilirsiniz. Eğer zihninizi konudan konuya atlarken bulursanız yalnızca önünüzdeki işe geri dönün. Odaklanmayı fit olmak için çalıştırmanız gereken bir kas gibi düşünün.

Published On: 1 Mayıs 2014 / Categories: BLOG / Tags: , , , , , /

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.