Önceki gün 19. yaşını kutlayan Google o güne özel “Doodle” tabi ki hazırladı. Ancak bu seferki ‘Doodle’ diğerlerinden biraz farklı. Kullanıcılar bir çark çevirerek, Google’ın geçtiğimiz 19 yıl içinde hazırladığı sürprizlerden bazılarına gidebiliyor.
[/vc_column_text][vc_column_text]İnternet pekte eski olmayan bir teknoloji olmasına rağmen Google 19 yaşına gelmiş olması büyük bir başarı. Temelleri bu kadar eski olan internet şirketi var. Her yıl kendini güncelleyerek ve büyüyerek herkesin internet dediğinde aklına gelen ilk marka olmayı başarmış durumda.
Recode, Google 19. yılına özel 19 ilginç bilgiyi derledi. İşte bu bilgiler:
[/vc_column_text][vc_column_text css_animation=”fadeInLeft”]
1. Google, Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998 yılında kuruldu. Şirket 4 Eylül 1998’de kurulsa da 2006’dan bu yana doğum gününü 27 Eylül’de kutluyor.
2. Doodle’lardan bahsetmişken, ilk Doodle Larry Page ve Sergey Brin tarafından, ikili 1998’deki Burning Man Festivali’ne katıldığı sırada sunucuların çökmesi ihtimaline karşı, “Şu anda ofiste değiliz” mesajı olarak hazırlanmıştı.
3. Google bünyesinde 72 bin kişi çalışıyor.
4. Google dijital ve mobil reklam gelirlerinde dünya lideri konumunda. 2017’de mobilden elde edilecek gelirin 50 milyar Dolar’ı bulması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam, analistlerin tahminine göre 38 milyar Dolar’dı.
5. Google, sitenin adının yaygın yanlış kullanımlarına ait alan adlarının da sahibi. Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com gibi adresler de sizi Google.com’a yönlendiriyor. Ayrıca bir telefonda Google kelimesinin harflerine denk gelen 466453.com adresi de Google’a ait.
6. Ekim 2016’da istatistikler Google’ın dünyadaki arama motoru pazarının yüzde 90,3’üne sahip olduğunu gösteriyordu. Bu oran Temmuz 2017’de yüzde 86,8’e geriledi. Google, pazardaki bu hakimiyeti sebebiyle sık sık tekelleşme iddialarına hedef oluyor.
7. Google genel olarak beyaz, Asyalı ve erkek eleman çalıştırıyor. Beyaz çalışan oranı son bir yılda yüzde 59’dan 56’ya düşerken Asyalı çalışan oranı yüzde 32’den yüzde 35’e çıktı.
8. Google adını ‘googol’ sayısından alıyor. Bu sayı 1’den sonra yüz adet 0 eklenmesiyle yazılıyor.
9. Bu yılın başlarında Google, yerel haberleri otomatik olarak yazacak yeni bir yazılım projesi hazırladığını açıkladı.
10. Google.com 2 Aralık 1998’de böyle görünüyordu:
[/vc_column_text][vc_single_image image=”6112″ img_size=”full” alignment=”center” css_animation=”fadeInLeft”][vc_column_text css_animation=”none”]11. Mayıs ayında düzenlenen Google I/O geliştirici konferansında, Google’ın AMP formatını kullanan 2 milyardan fazla web sayfasının mobil performansı artırmak için ön belleğe alımının geliştirildiği açıklandı. Bu geliştirme 900 binin üzerinde alan adını kapsıyor.
12. Google, arama indeksinde yüz milyarlarca web sayfası bulunduğunu ve bunların boyutunun 100 milyon gigabayttan daha büyük olduğunu söylüyor.
13. Google’ın felsefesi “Doğru olduğuna inandığımız 10 şey” adlı kural listesinden oluşuyor. Listenin ilk sırasında “Kullanıcıya odaklan, gerisi zaten gelir.” yazıyor.
14. Google 1 Nisan 2000 tarihinden itibaren oldukça detaylı 1 Nisan şakaları yapmaya başladı. İlk şaka, kullanıcıların zihnini okuyabildiği iddia edilen MentalPlex adlı bir uygulamayla yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada bir fenomen haline gelen Pokemon Go da aslında birkaç yıl önce bir Google şakası olarak ortaya çıkmıştı.
[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=4YMD6xELI_k”][vc_column_text css_animation=”none”]15. Google şirketteki çeşitliği artırmak ve farklı kökenlerden gelen çalışanları için uyumlu bir ortam yaratmak için geçtiğimiz günlerde yeni bir ‘Çeşitlilik Müdürü’ görevlendirdi.
16. Google Susan Wojcicki’nin garajında kuruldu. Wojcicki şu anda YouTube CEO’su olrak görev yapıyor.
17. Google ABD’de en çok indirilen 10 mobil uygulamadan beşinin sahibi: Youtube, Google Play, Google Maps, Gmail ve Google Search.
18. Google YouTube’u 2006 yılında 1,65 milyar Dolar’a satın aldı. Bu satın alma şirketin o döneme kadar yaptığı en büyük yatırımdı.
19. Google’ın Yapay Zeka Müdürü, robot kıyametinden korkmanıza gerek olmadığını düşünüyor.