Biz, Size Zaman Yaratalım
Maalesef, iş yükünüzü, evdeki sorumluluklarınızı veya çocuklarınızın sorumluluklarını azaltamayız. Fakat, zamanınızı boşa harcattıran şeyleri ortaya çıkararak, her gün nasıl birkaç dakika daha kazanabileceğinizin yöntemlerini gösterebiliriz. İşte, günlük aktivite takviminize biraz daha zaman ekleyebileceğiniz 5 Yol. Bu zamanı, dinlenebilir veya nasıl değerlendirmek isterseniz o şeklide kullanabilirsiniz. Daha kaliteli zaman ve daha kaliteli yaşam için.
[/vc_column_text][vc_column_text]1. İlk Sırayı Önemli Şeylere Verin
Düzenli insanlar için bu son derece normal bir yaşam tarzıdır fakat çoğumuz bu şekilde yaşamıyoruz. Bir çoğumuz, düzenli olarak nitelendirebileceğimiz bir yaşam tarzı yerine, “Yaratıcı Kaos” diye adlandırılan bir dünyada yaşıyoruz. Bu sebeple, hayatımızı organize ederken, çok kolay bir şekilde, dikkat dağınıklığı yaşamaktayız. Bu durumun önüne geçebilmenin anahtarı “önceliklendirme” dir. Öncelik listenizin en üst sıralarına neleri koyacağınızı kendinize sorun. Daha sonra, gün boyunca sizi, nelerin meşgul ettiğinin listesini hazırlayın. Şimdi, bu iki listeyi karşılaştırın ve sizi nelerin öncelikleriniz arasında olmadığını ve gereksiz meşgul ettiklerini görün.
[/vc_column_text][vc_column_text]2. Yapılacaklar Listesi Oluşturun
Bir filin hafızasına benzer bir hafızaya sahip insanlar var. Fakat, çoğumuz sıklıkla bir şeyleri unuturuz, ne yapmak istediğimizi, ne yapmamız gerektiğini hatırlamaya çalışırız. Bunun çaresi basit olduğu kadar kullanışlı olan: Yapılacaklar Listesi oluşturmaktır. Bizi, daha sonra hatırlamakta zorlanacağımız konularda, her zaman yanımızda bulunduracağımız Yapılacaklar Listesi kurtaracaktır. Akıllı telefonunuzda kullandığınız bir uygulama veya klasik bir defter olabilir. Bu sayede, her an yeni şeyler ekleyebilir ve yaptıklarımızı listeden çıkarabiliriz. Tabii ki, bu listede sadece aracınızın muayene tarihi bulunmamalı, akşam yemeği saatiniz veya arkadaşlarınızla gerçekleştireceğiniz randevularınız da bu listede mutlaka yer almalıdır.
[/vc_column_text][vc_column_text]3. İş Atayın
Bazıları için boşvermek, diğerlerinden zordur. Bu, özel veya iş yaşamı olsa da. Çoğu zaman kendi kendimize, Fransız yazar Charles-Guillaume Etienne gibi “eğer bir şeyin doğru yapılmasını istiyorsan, kendin yap!” deriz. Fakat, bu doğru bir hareket midir? Zaman yönetimi açısından yaklaştığımızda, cevap kesinlikle “Hayır”. İş atamak, bir çok yönden işe yarar. Daha fazla zamanınız olur, daha fazla iş bitirirsiniz ve sorumluluk diğer insanlar arasında dağılır. Ev işlerinde, çocukların size yardım etmesine izin verin. Eşinizle, çocukları spor okuluna götürmek konusunda bir sıra yaratın. Eğer, yardım etmek için çok meşgulseniz, kendinizin yaptığı yerine, dışarıdan aldığınız bir pastayı getirin veya kısaca “Hayır” deyin.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][ilgili id=”7080″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]4. Mükemmeliyetçiliğinize Veda Edin
Evinize misafir geleceğinde, eviniz bir mobilya dükkanı gibi stil sahibi ve düzenli mi olmalı? Cevap, “Hayır”. Pareto prensibine göre, zamanımızın %20’sini, işlerin %80’ini bitirmek için harcarız ve zamanımızın geriye kalan %80’ini, işlerin geriye kalan %20’sini tamamlamak için harcarız. Bu sebeple, Pareto prensibi, “80/20 Kuralı” olarak anılır. Peki, dağınıklık ile mükemmellik arasındaki dengeyi nasıl kurarız? Bunun cevabı: Zaman Limitlemedir. Günlük işleriniz için gerçekçi zaman limitleri koyun ve %80 ile memnun olmayı öğrenin. Diğerleri %80 ile %100 arasındaki farkı zaten anlayamayacaktır.
[/vc_column_text][vc_column_text]5. Dijital Platformlara Ara Verin
Facebook ve İnstagram’da neler oluyor? Favori grubunuzdan mesaj var mı? Haber portalları, yeni haberler için bildirimlerde mi bulunuyor? Bir dakika ayırın ve bir iş yaparken, akıllı telefonunuz tarafından kaç defa bölünüyorsunuz veya internette bir şeyler ararken, eğlence uygulamasında ne kadar zaman harcıyorsunuz, düşünün. Eğer siz de, akıllı telefonunuzun sizi daha az verimli hale getirdiği sonucuna vardıysanız, dijital dünyaya bir ara verin. Bu, “Dijital Detoks” olarak adlandırılan telefon ve bilgisayarlarınızı bir kaç gün için hiç açmamak anlamına gelmiyor. Biraz daha hafif bir önlem. Bazı insanlar için işkence gibi olsa da, aynı zamanda, onlar için bir rahatlama da olabilir. Bir anda, gerçek insanlarla buluşmanız için zamanınız olacak. Eğer kendinizi dijital dünyanızı bir anda kapatacak gibi hissetmiyorsanız, en azından, bir iş ile meşgulken bildirimleri kapatın veya sessiz hale getirin. Göreceksiniz ki, işinizi daha az hata ile daha az zamanda tamamlayacaksınız ve konsantrasyon seviyeniz yükselecek.
[/vc_column_text][vc_column_text]İyi olmamız söz konusu olduğunda zaman yönetimi çok önemlidir. Baskı altında, daha az stresli hissederiz. Hayatta önemli şeyler için daha fazla zamanımız olur. Aileyle vakit geçirmek, zihinsel sağlığımız üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Ve elbette iyi bir beslenme zihinsel ve fiziksel sağlığımızı etkilediğini de unutmamalıyız.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]