Geçen haftasonu (14 Temmuz, Pazar), tenis oyuncusu Novak Djokovic, dört saat 57 dakka süren ve tarihteki en uzun Wimbledon tekler finali olan beş setlik maçta Roger Federer’I yenerek beşinci Wimbledon zaferini kazandı.
Ve finalden sadece birkaç gün önce, Djokovic genel olarak sağlık durumunun iyi olmasının ve çabuk iyileşme dönemlerinin sırrının bitkisel beslenme ağırlıklı diyet olduğunu açıkladı. Ama temkinli yaklaştı ve kendisini vegan olarak tanımlamadı.
[/vc_column_text][vc_column_text]Peki bu diyetin içeriği nedir?
Bitkisel beslenme ağırlıklı diyet, bitkilerden gelen yiyeceklere odaklanır. Buna sadece sebze ve meyveler değil, çerezler, tohumlar, yağlar, tam tahıllar, bakliyatlar ve fasulyeler de dahil.
Ve bu şekilde beslenmeniz vegan veya vejeteryan olmanız ve süt ürünü veya et yememeniz anlamına gelmiyor. Sadece orantılı olarak daha çok bitkilerden gelen gıdalar tüketeniz anlamına gelmektedir.
Bitkisel beslenme ağırlıklı diyete geçmek, genel sağlık durumunuzu iyileştirmek, enerji seviyenizi arttırmak, kronik hastalıkları önlemek için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Bilim bize göstermektedir ki gıda tüketim alışkanlıklarınızı değiştirmek, daha uzun yaşamanın, çevreye yardımı dokunmanın ve hasta olma riskinizi azaltmanın harika bir yoludur.
Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, kilit tüketim maddelerini ve diyetinize ekleyebileceğiniz bitkisel ağırlıklı besin seçeneklerini okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz:
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][pilgili id=”5201″ slink=”http://bit.ly/Kyani-Saglik-Ucgeni”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]1. Demir
Kırmızı kan hücreleri, demiri çok sever. Kurutulmuş fasulyeler ve bezelyeler, yeşil mercimekler, tam tahıllar, brokoli, ıspanak veya lahana gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler veya kırmızı böğürtlenler ile kendinize demir yüklemesi yapabilirsiniz. Şansa bakın ki Kyani Sunrise ürünümüz, Alaska yaban mersini, brokoli, ahududu, ıspanak, lahana gibi değerli sebze ve meyveler ile dolu. Kulağa harika geliyor değil mi? Almayı unutmayın
[/vc_column_text][vc_column_text][pilgili id=”15″ slink=”https://shop.kyani.net/tr-tr/products/category/425/kyani-sunrise/?sponsor=1022326&country=tr&locale=tr-tr”][/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]2. Kalsiyum
Kemiklerimizi güçlü tutmak için kalsiyuma ihtiyaç duyarız ve çoğu insan bu ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden almaktadır. Eğer bu alışkanlığınızı bitkisel ağırlıklı bir beslenme ile değiştirmek istiyorsanız, kalsiyum, turp, kara lahana, brokoli, lahana gibi koyu yeşil bitkilerde bulunmaktadır. Ayrıca meyve suyu, mısır gevrekleri, soya sütü ve tofu gibi kalsiyum açısından zengin ve güçlü besinlerde de bu besin değerini bulabilirsiniz.
[/vc_column_text][vc_column_text]
3. D Vitamini
D Vitamini, kemik sağlığı, bağışıklık sistemi, iltihap önleme gibi işlevler için önemlidir. İlginçtir ki pek çok gıda da bulunmaz. Eğer güneşte çok durursanız sorun yok ama ayrıca bazı süt markalarında, soya ve pirinç sütünde, bazı mısır gevreklerinde de bulunmaktadır. Eğer bu ürünlerden pek tüketmiyorsanız ve güneş ile temasınız az ise D vitamin takviyesine ihtiyacınız olabilir. Kyani Sunset ise bu vitamin ile doludur.
[/vc_column_text][vc_column_text][pilgili id=”17″ slink=”https://shop.kyani.net/tr-tr/products/category/426/kyani-sunset/?sponsor=1022326&country=tr&locale=tr-tr”][/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]
4. B-12 Vitamini
B-12 Vitamini, vücudun sinir ve kan hücrelerini destekler. Sadece hayvansal ürünlerde bulunduğundan bitkisel ağırlıklı beslenmeye geçenler için en dikkat edilmesi gereken gıda türlerinden biridir. Süt, yumurta ve süt ürünlerinde yeterli miktarda bulabilirsiniz ama ayrıca mısır gevrekleri, maya, ekmekler vb. gibi B-12 açısından güçlü besinlerde de bulabilirsiniz.
[/vc_column_text][vc_column_text]
5. Protein
Protein, cildimiz, kemiklerimiz, kaslarımız ve organlarımızı sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur fakat bitkilerden de yeterli protein alabilirsiniz. Özellikle baklagiller, çerezler, tohumlar, yeşil mercimek ve tam tahılları gıdalarınıza katarak da bu protein alabilirsiniz.
[/vc_column_text][vc_column_text]6. Çinko
Vücutta 300 enzimden fazlasının bulunması önemlidir. Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, enerji metabolizması, kan şekeri dengesi ve beyin fonksiyonlarını korumak için önemli bir göreve sahiptir. Ama çinkoyu nerede bulabileceğinizi biliyor musunuz? Kabak çekirdekleri, nar, böğürtlen ve noni meyvesinde bulabilirsiniz. Noni meyvesinden bahsetmişken, Kyani Nitro ürünümüzün bu muhteşem meyveyi içerdiğini biliyor musunuz?
[/vc_column_text][vc_column_text][pilgili id=”5299″ slink=”https://shop.kyani.net/tr-tr/products/category/433/kyani-nitro-ailesi/?sponsor=1022326&country=tr&locale=tr-tr”][/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]7. İyot
Vücudun metabolizmasını kontrol eden ve kilit organların büyümesini ve fonksiyonunu düzenleyen tiroid hormonlarının vücutta bulunması için iyoda güveniriz. Günlük alınan çeyrek çay kaşığı iyotlu tuz, bize ciddi miktarda iyot sağlar. Ama eğer deniz tuzu veya iyotlu olmayan tuz kullanıyorsanız iyot ihtiyacınızı mutlaka başka şekilde karşılamalısınız. Neyse ki, deniz yosununda bol miktarda bulunur. Ayrıca kuru fasulye ve erik Kurusu gibi bitkisel ürünlerde de bolca bulunur.
Bitkisel ağırlıklı bir beslenme diyetine geçin veya geçmeyin, yemeklerinize daha çok sebze ve meyve eklemek doru bir seçenektir. İnanın bize, vücudunuz minnettar kalacaktır.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]