[vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_new=”id^7879|url^https://www.adnanakyuz.com/wp-content/uploads/2020/03/Bağışıklık-Sistemini-Güçlendirecek-5-Yol.jpg|caption^null|alt^null|title^Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek 5 Yol|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_override=”browser_size” css=”.vc_custom_1584718292054{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”330px”][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%230c0c0c” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1510251627482{padding-right: 15px !important;}” el_class=”yesil”][vc_column_text][yazar] [okuma] [gor][/vc_column_text][vc_empty_space height=”250px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Koronavirüs birçok belirsizliği içerisinde bulunduran bir sorun ve hiçbirimiz COVID-19 yakalanma riskimizi tamamen ortadan kaldıramayız. Yapabileceğimiz önlemlerin başında kişisel hijyene dikkat ederek, mümkün olduğunca sağlıklı yemek.

COVID-19 yakalanırsak, bağışıklık sistemimiz onunla savaşmaktan sorumludur. Araştırmalar, beslenmenin iyileştirilmesinin optimal bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Enfeksiyonla mücadele için gerekli mikrobesinler A, B, C, D ve E vitaminlerini ve demir, selenyum ve çinko minerallerini içerir.

İşte bu besinlerin bağışıklık sistemimizi nasıl desteklediği ve bunları almak için yiyebileceğimiz yiyecekleri hakkında bildiğimiz şeyler .

[/vc_column_text][vc_column_text]

1. A Vitamini

A vitamini , cilt, solunum yolu ve bağırsaktaki hücrelerin yapısını korur. Bu bir engel oluşturur ve vücudunuzun ilk savunma hattıdır. Enfeksiyonla mücadele bir futbol maçı gibi olsaydı, A vitamini sizin ileri hattınız olurdu.

Enfeksiyona neden olan patojenleri nötralize eden antikorlar yapmaya yardımcı olmak için A vitaminine de ihtiyacımız var. Bu, takımınızın daha fazla topa sahip olan bir oyun hedeflemesine benzer.

A vitamini yağlı balık, yumurta sarısı, peynir, soya peyniri, fındık, tohum, kepekli tahıl ve baklagillerde bulunur.

Ayrıca, sebzeler vücudunuzun A vitaminine dönüştürebildiği beta-karoten içerir. Beta-karoten yapraklı yeşil sebzelerde, kabak ve havuç gibi sarı/turuncu sebzelerde bulunur.

[/vc_column_text][vc_column_text]

2.B vitaminleri

B vitaminleri, özellikle B6, B9 ve B12, bir patojeni tanıdığında vücudunuzun ilk yanıtına katkıda bulunur.

Bunu “doğal öldürücü” hücrelerin üretimini ve aktivitesini etkileyerek yaparlar. Doğal öldürücü hücreler, enfekte olmuş hücrelerin apoptoz adı verilen bir süreci başlatır.

Maçtan örneklerimize devam edelim, bu güvenlik görevlilerinin sahaya koşmaya ve oyunu bozmaya çalışan taraftarları yakalaması gibi olurdu.

Balık iyi bir B6 vitamini kaynağıdır.

B6, tahıllar, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyve, fındık, balık, tavuk ve ette bulunur.

B9 (folat) yeşil yapraklı sebzelerde, baklagiller, fındık ve tohumlarda bol miktarda bulunur.

B12 (siyanocobalamin), yumurta, et ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”7874″ img_size=”full”][vc_column_text]

B 12 vitamini, normal alyuvar hücresi oluşumuna ve aynı zamanda sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Teorik olarak herhangi bir yaşta B12 vitamini eksikliği olabilir, ancak yaşlı insanlarda mide asidi üretiminin azalması nedeniyle daha yaygındır. Düşük mide asidi B12 Vitamini emilimini azaltabilir. Vitamin B12’nin neredeyse sadece et ve süt ürünlerinde bulunduğu için Vegan beslenenler daha yüksek risk altındadır.

[/vc_column_text][vc_column_text]

3.C ve E Vitaminleri

Vücudunuz bir enfeksiyonla savaşmasında, oksidatif stres altına girer. Oksidatif stres, hücre duvarlarını delebilen, hücre içeriğinin dokulara sızmasına ve iltihaplanmayı şiddetlendiren serbest radikallerin üretimine yol açar .

C vitamini ve E vitamini, hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasına yardımcı olur.

C vitamini ayrıca nötrofiller, lenfositler ve fagositler de dahil olmak üzere bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için özel hücreler üreterek bu karışıklığın temizlenmesine yardımcı olur .

Yani burada C vitamininin rolü, maçtan sonra sahayı temizlemek gibidir.

İyi C vitamini kaynakları portakal, limon, limon, çilek, kivi, brokoli, domates ve kırmızı biberdir.

E vitamini fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve sebze yağlarında bulunur.

[/vc_column_text][vc_column_text]

4.D Vitamini

Bazı bağışıklık hücrelerinin enfeksiyona neden olan patojenleri yok etmeye yardımcı olması için D vitaminine ihtiyacı vardır.

Güneşe maruz kalma vücudun D vitamini üretmesine izin verse de, yumurta, balık D vitamini kaynaklarıdır.

Çoğu insanın çoğunlukla dışarıda sadece birkaç dakika güneşlenmeye ihtiyacı vardır.

D vitamini eksikliği olan kişilerin takviye ihtiyacı olabilir. “Akut solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için D vitamini takviyesi” adlı çalışmada akut solunum enfeksiyonlarından korunmak için D vitamini takviyesi almanın özellikle eksikliği olan kişilerde faydalı olabileceğini ortaya çıkmış.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Yaşlılar, vücudun D vitamini üretmesi için gerekli olan güneşe, genellikle daha az maruz kalırlar. Cilt kalınlığındaki değişimler, yaşlılar için D vitamini sentezlemelerine zorluk yaratmaktadır.

D vitamininin besin kaynaklarından intestinal emilimi de yaşlılarda azalabilir. D vitamini seviyenizin iyi olduğundan emin olmak için, özellikle D vitamini eksikliğine bağlı, diğer risk faktörlerine rastlıyorsanız D Vitamini kontrolü yaptırmaktır. Risk faktörleri arasında, obezite, cilt renginde kararma yer almaktadır. Güneşe ihtiyacınızdan az maruz kalma, kuzey enleminde yaşamak ve vitamin emilimini etkileyen bir sağlık sorununa sahip olmak riski artıran diğer faktörlerdir.

[/vc_column_text][vc_column_text]

5.Demir, Çinko, Selenyum

Diğer fonksiyonların yanı sıra bağışıklık hücresi büyümesi için demir, çinko ve selenyuma ihtiyacımız var.

Demir, serbest radikallerin sayısını artırarak patojenleri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin patojenleri tanıması ve hedeflemesi için gerekli olan enzim reaksiyonlarını düzenler.

Tam tahıllı gıdalar çeşitli önemli besinler içerir.

Çinko, cildin ve mukoza zarının bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Çinko ve selenyum da antioksidan görevi görür ve oksidatif stresin yol açtığı bazı hasarları azaltmaya yardımcı olur.

Demir et, tavuk ve balıkta bulunur. Vejetaryen kaynakları baklagiller, tam tahıllar ve demir ile güçlendirilmiş kahvaltılık tahılları içerir.

Çinko istiridye ve diğer deniz ürünleri, et, tavuk, kuru fasulye ve fındıklarda bulunur.

Fındık. et, tahıllar ve mantarlar selenyum için iyi besin kaynaklarıdır.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][pilgili id=”5201″ slink=”http://bit.ly/Kyani-Saglik-Ucgeni”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Son Olarak

Vitaminler ve mineraller, sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak için birlikte çalışırlar ve eğer tüm gıdaların zengin bir çeşidini yerseniz, listelenenlerden yeterince alabilirsiniz. Bununla birlikte, D vitamini durumu, besinlere kıyasla güneşe daha fazla maruz kalmaya bağlıdır, buna rağmen sağlıklı ve dengeli beslenerek düşük seviyelere sahip olabilirsiniz.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Son dönemde dünyanın gündeminden düşmeyen koronavirüs ile mücadele ederken bağışıklık sisteminizi zinde tutmak oldukça kısıtlı yiyeceklerden alabilmek çok mümkün değil.

Siz de bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ek takviyeler arıyorsanız sıvı  formda bulunan Kyani Sağlık Üçgeni‘ni deneyebilirsiniz. Üstelik evinizden bir tıkla sipariş verebilirsiniz. 

Akciğerinizin enfeksiyonla savaşma yeteneğini geliştirmek için, tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta egzersiz yapmak, yeterli uyku almak, sosyal mesafeyi korumak ve ellerinizi düzenli olarak sabunla yıkayın ayrıca sigara içiyorsanız sigarayı acilen bırakın .

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

En Son Haberleri Almak İçin Abone Olun

Spam yok! Gizlilik Politikamız hakkında buradan bilgi edinin.